Характеристика стану вод р. Дніпра, р. Рось та р. Гнилий Тікич протягом квітня 2021 року

Загальна  характеристика  стану  якості  вод  та  факторів  впливу

За результатами проведених у квітні досліджень поверхневих вод гідрохімічний стан води в районі контрольованих створів р. Дніпра,  р. Рось та р. Гнилий Тікич знаходився на задовільному рівні, з незначними сезонними змінними значеннями якісних показників води характерними для весняного періоду.

Основні фактори, які вплинули на зміни в якісному стані вод є підвищення температури повітря та води до весняних значень. Як наслідок, продовження сезонних гідробіологічних та гідрохімічних процесів самоочищення води.

Вміст розчиненого кисню у воді (на момент спостереження) знаходився на задовільному рівні і складав:

– на водозаборі міста Черкаси – 9,4 мгО2/дм3;

– у р. Рось на водозаборі м. К-Шевченківський – 9,8 мгО2/дм3;

– р. Гнилий Тікич на водозаборі м. Звенигородка – 10,0 мгО2/дм3

У порівняльних значеннях, якість води за основними показниками в середньому складала:

– з відповідним місяцем квітнем 2020 року – погіршеного стану;

– з попереднім місяцем березнем 2021 року – погіршеного стану.

Характеристика стану р. Дніпра протягом квітня в порівнянні з минулим місяцем:

– на водозаборі міста Черкаси (с. Сокирна), показник ХСК складав 34,0 мгО2/дм3 (перевищення нормативу ГДК ЕБВО в 1,4 рази). Вміст фосфатів зменшився до 0,26 мг/дм3, збільшилися вміст амонію до 0,29 мг/дм3 та заліза загального до 0,16 мг/дм3. Незначно зменшився вміст розчиненого у водах кисню до 9,4 мгО2/дм3.

В порівнянні з минулим місяцем гідрохімічний стан р. Рось на водозаборі                       м. Корсунь-Шевченківський незначно покращився. Показник ХСК зменшився до 36,0 мгО2/дм3, але перевищив норматив ГДК ЕБВО від 30.07.12 в 1,4 рази. Зменшився вміст фосфатів до 0,29 мг/дм3. Вміст амонію збільшився до 0,39 мг/дм3, показник вмісту заліза загального залишився на рівні минулого місяця. Вміст розчиненого кисню збільшився        до 9,8 мгО2/дм3.

На водозаборі Звенигородка р. Гнилий Тікич показник ХСК складав 29,0 мгО2/дм3 (перевищення нормативу ГДК ЕБВО в 1,2 рази), вміст фосфатів – 0,29 мг/дм3, вміст амонію – 0,29 мг/дм3, показник вмісту заліза загального та марганцю – менше встановленого діапазону МВВ.

Інформація про стан води протягом квітня 2021 р.

error: Content is protected !!