Рекомендації органам виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо підготовки до безаварійного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у 2022 році

 

З метою запобігання негативних явищ від льодоходу, повені, дощових паводків, а також виникнення інших надзвичайних ситуацій, що можуть ускладнити водогосподарську обстановку, на підставі положень ст. ст. 8, 9 та 10 Водного кодексу України Регіональний офіс водних ресурсів у Черкаській області, просить здійснити наступні заходи з підготовки гідроспоруд на річках, ставках та водосховищах до безаварійного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків:

  1. Прискорити роботу щодо прийняття у комунальну власність гідротехнічних споруд (греблі, водоскидні споруди) на ставках та водосховищах області згідно розпорядження голови обласної державної адміністрації від 23.12.2010 № 371 «Про додаткові заходи щодо використання водних об’єктів області» та рішення Черкаської обласної ради від 24.04.2015 № 39-16/VI «Деякі питання набуття права власності на об’єкти безхазяйного нерухомого майна на території області».
  2. Здійснювати постійне спостереження за станом гідроспоруд та прилеглих до них площ.
  3. На час проходження льодоходу, повені чи паводку призначити відповідальних посадових осіб та, при істотному погіршенні гідрологічної обстановки, забезпечити цілодобове чергування на водогосподарських об’єктах.
  4. Уточнити та удосконалити порядок оповіщення населення та установ щодо загрози виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з водним фактором.
  5. Забезпечити готовність до роботи аварійних сил і засобів, їх технічну оснащеність, розробити порядок їх залучення до виконання аварійно-відновлювальних робіт.
  6. Зобов’язати поновити аварійні запаси паливно – мастильних та будівельних матеріалів на підприємствах та організаціях, які мають у користуванні водні об’єкти. Забезпечити та проконтролювати наявність матеріалів аварійного запасу на водних об’єктах, які надані в оренду. Зобов’язати орендарів об’єктів водного фонду, здійснювати інформування органів виконавчої та місцевої влади про виконання заходів щодо забезпечення безаварійного пропуску льодоходу, повені і паводків.
  7. В період проходження високих вод вжити заходів щодо частковового приспущення рівнів води у водоймах для безаварійного пропуску льодоходу та паводків.
  8. Розробити порядок збору, узагальнення та подання інформації про виникнення надзвичайної ситуації та хід її ліквідації. Звернути увагу на недопущення підтоплення житла, об’єктів соціально-культурного побуту, тваринницьких ферм, хімскладів та забудови в зонах можливого затоплення чи підтоплення земель. Провести роботу зі школярами по недопущенню нещасних випадків з дітьми на воді і особливо в період льодоходу та паводку.

При експлуатації ставків із шахтними водоскидними спорудами часто відбувається примерзання криги до шахт і при піднятті рівнів води у ставках можливе їх руйнування. Тому, обов’язково потрібно провести обрубування криги навколо шахтного водоскиду для уникнення негативних явищ.

В разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій під час проходження льодоходу, повені та паводків інформацію просимо надавати черговому Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області за тел. (0472)63-77-98 або інформувати керівництво Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області за телефонами:

 

Заступник начальника –

Заболотний Сергій Петрович, тел. (0472)63-76-64,
Заступник начальника  –

 

Куліш Жанна Вікторівна, тел. (0472)63-75-28,

error: Content is protected !!